In het kader van '80 jaar vrijheid' in Hardinxveld-Giessendam wordt de herdenking van de april-mei staking in 1943 georganiseerd. Op 3 mei 1943 werden vier inwoners van Hardinxveld-Giessendam koelbloedig doodgeschoten door de Duitse bezetter tijdens deze staking.
Tijdens de staking die begon op 30 april 1943 op enkele bedrijven in Hardinxveld, leidde de arrestatie van twintig werknemers op 3 mei tot het tragische einde van vier mannen. Jan Willem de Blaey, Cornelis van Giessen, Cornelis Willem de Kok en Dirk Loeve werden gefusilleerd op die fatale dag.
De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam werkt aan een herdenkingsbord ter ere van deze mannen. Op de voormalige scheepswerf De Merwede zal een gedenkbord worden geplaatst met hun portretten, en langs de Rivierdijk worden vier bomen geplant ter nagedachtenis aan hen.
De vereniging is op zoek naar een portret van Cornelis van Giessen, geboren in Poederoijen op 9 juli 1904. Tips kunnen worden gestuurd naar [email protected] om bij te dragen aan het herdenkingsbord.
Laura Ambagtsheer-de Koning, die zich inzet voor de herdenking, heeft persoonlijke banden met Jan Willem de Blaey, een van de slachtoffers. Door haar toewijding zijn de 'vergeten' slachtoffers van de staking eindelijk erkend in de herdenkingen.
Met DNA-onderzoek en aandacht voor deze geschiedenis, hoopt Laura dat de slachtoffers ooit worden geëerd en gevonden. Haar vastberadenheid en herinneringen aan haar moedige moeder benadrukken het belang van herdenken en rechtvaardigheid.